Εδω και λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Αντιπάρου αποφάσισε να επιβάλει τέλη προσγείωσης στο ελικοδρόμιο του νησιού, 150€. Είναι πρωτοφανής και απίστευτη απόφαση, τόσο για την καθεαυτή ύπαρξη τέλους προσγείωσης αλλα πολύ περισσότερο για το ύψος του τέλους. Η Σίφνος πριν απο δυο χρόνια είχε μια ανάλογη σκέψη να επιβάλει τέλη προσγείωσης στο δικό της ελικοδρόμιο 50€, κάτι όμως που προς τιμήν της δεν πραγματοποίησε κατανοώντας το άτοπο της υπόθεσης.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή που η Αεροπορία προσπαθεί να κρατηθεί στον αέρα, με τις εταιρείες ελικοπτέρων, να προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τροπο, και τα ιδιωτικά μικρά ελικόπτερα να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αντιπάρου πήρε μια απόφαση που τελικά θα πλήξει το ίδιο το νησί και τις τοπικές επιχειρήσεις περισσότερο απο τα ελικόπτερα.

Ίσως να μην έχουμε διαφωνία στο να υπάρχει ένα ενδεικτικό τέλος προσγείωσης. Στα αεροδρόμια τα τέλη προσγείωσης είναι απο 3€ μέχρι 5€, περιλαμβάνοντας δε, παροχές πύργου, πυροσβεστικής, φύλαξης του ελικοπτέρου κτλ. Ακόμα και το handling και η μεταφορά με λεωφορείο δεν ξεπερνάει για τα μέλη της AOPA τα 25€  Αλλά 150€!!! Ποιος ιθύνον νους σκέφτηκε αυτό το ποσό και με ποιά λογική. Ακόμα και η ΥΠΑ, που δεν έχει αρμοδιότητα, θεώρησε το αντίτιμο εξαιρετικά μεγάλο και απο πληροφορίες που έχουμε θα προτείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μείωσή του. Έτσι για την ιστορία και αν κάνουμε λάθος και έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια, ας μας διορθώσει κάποιος, ότι τα ελικοδρομια έγιναν με κρατικές δαπάνες συνχρηματοδοτούμενες απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εποπτία τους δόθηκε στους κατατόπους Δήμους και Κοινότητες. Επίσης επιδοτούμενο είναι και το ετήσιο κόστος συντήρησης.

Κάθε ελικόπτερο που προσγειώνεται στο κατά τ´ άλλα πανέμορφο νησί, αφήνει επιβάτες που μάλλον θα ξοδέψουν αρκετά χρήματα στο νησί. Η υποδοχή τους είναι ιδιαίτερα προκλητική με τον τροπο αυτο.

Ίσως όμως η Αντίπαρος δεν θέλει τέτοιους τουρίστες και προτιμάει αυτούς που έρχονται με σακίδιο. Μπορεί να ενοχλεί και ο θόρυβος και να μην θέλουν καθόλου ελικόπτερα. Ίσως να είναι ένας έμμεσος τρόπος να κρατήσουν τα ελικόπτερα μακριά. 

Προτείνουμε να επισκεφθείτε ένα απο τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου αλλα και του Ιονίου που η υποδοχή των ελικοπτέρων στους χώρους προσγείωσης που διαθέτουν είναι ιδιαίτερα θερμή και φιλόξενη. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τη Σκόπελο, την Αλοννησο, τα Κουφονήσια, την Αμοργό και τόσα άλλα. 

Χαρακτηριστικά στην Σκόπελο, ο Κώστας, υπεύθυνος του ελικοδρομίου, είναι πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει επιβάτες αλλα και πληρώματα με τον καλύτερο δυνατό τροπο και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις φιλοξενίας αφου όπως λέει είναι χαρά των κατοίκων του νησιού να κατεβαίνουν ελικόπτερα και μεγαλύτερη δική του που δίνει το πρώτο καλωσόρισμα. Και αυτό με ένα μεγάλο χαμόγελο και όχι με ένα μπλοκ αποδείξεων (;;;) του Δήμου.

image_pdf