Θέμα : VFR ∆ιαδρομές – Ασφάλεια πτήσεων – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Αρ. Πρωτ. 010/02–05–2018
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ
∆κτη ΥΠΑ governor@hcaa.gr
Ε∆ΑΑΠ monada@aaiasb.gr
Εναέρια Κυκλοφορία VFR Ελ. Βενιζέλος hcaa4@athensairport.gr

Αθήνα, 2/5/2018

Η κατάσταση εναερίου κυκλοφορίας που επικρατεί στην περιοχή ελέγχου (ATZ,CTR) του Ελ. Βενιζέλος για τις VFR πτήσεις έχει ξεφύγει και είναι πλέον σοβαρό θέμα Ασφάλειας Πτήσεων.

Πώς χαρακτηρίζεται η απάντηση ελεγκτή του Πύργου σε αίτημα για διασταύρωση διαδρόμου με το “Ξανακαλέστε μας από Οκτώβριο” ;
Πώς χαρακτηρίζεται η απάντηση ελεγκτή σε τηλεφωνικό αίτημα για διασταύρωση και μείωση διαδρομής κατά 40 μίλια προς Μύκονο η κόστος 500 ευρώ με το “Αυτοί που ανοίγουν σαμπάνιες στο Νάμμος δεν έχουν ανάγκη ας πληρώσουν” ;

Ασκείται ψυχολογική πίεση και προκαλείται άγχος και εκνευρισμός στα εναέρια πληρώματα που αποτελούν πολύ σοβαρό παράγοντα Ασφάλειας Πτήσεων.

Πληροφορίες εκ των έσω δείχνουν ότι η νέα τακτική είναι άποψη ενός η δύο ατόμων της εναερίου κυκλοφορίας του Ελ Βενιζέλος που φαίνεται να έχουν αλλεργία με τα VFR. Πρόθυμοι ελεγκτές που συνήθως εξυπηρετούσαν και αποτελούσαν την πλειονότητα επικαλούνται “εντολές άνωθεν…..”

Οι χειριστές ελικοπτέρων και μικρών αεροσκαφών υφίστανται κανονικό “καψόνι” αφού η άρνηση για εξυπηρέτηση έρχεται ακόμη και όταν δεν πετάει τίποτα στην περιοχή.
Βέβαια εξετάζοντας και την άλλη πλευρά διαπιστώσαμε μία μείωση διαθέσιμου προσωπικού για εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας. Αντίστοιχα η αύξηση των κινήσεων είναι ίσως και της τάξης του 50%.
Είναι όμως αυτός ο λόγος αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς και κυρίως νοοτροπίας από τους ελεγκτές που αντιδρούν έτσι προκειμένου να εκβιάσουν για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αύξηση προσωπικού και δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις ατυχήματος ;

Το τελευταίο δυστύχημα μικρού αεροσκάφους στη Ναυπακτία φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις πιθανή αιτία να είναι η έλλειψη καυσίμων.

Στο κεντρικό Αιγαίο όπου πουθενά δεν υπάρχει καύσιμο μικρών αεροπλάνων πλην της Σύρου και με μία Fraport που κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει ένα χαράτσι 300 ευρώ ,το μόνο που μένει για να ολοκληρώσουμε το puzzle του επόμενου ατυχήματος είναι τα “τραινάκια” του Ελ.Βενιζέλος όπου ελικόπτερα και αεροπλάνα υποχρεούνται να πετάνε πολύ περισσότερα μίλια παρακάμπτοντας το αεροδρόμιο σε μεγάλες αποστάσεις χαμηλά πάνω από τη θάλασσα.

Αποτέλεσμα: μεγαλύτερο κόστος πτήσης, περισσότερο καύσιμο, έκθεση σε περισσότερο ρίσκο, δυσφορία χειριστών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Η εναέριος κυκλοφορία υπάρχει για να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί.
Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να βρούμε μία λύση στο τεράστιο και σοβαρό αυτό πρόβλημα που δημιουργήθηκε;

∆εν χρειάζεται τίποτα παρά μόνο αντιγραφή του τί γίνεται σε κάθε προηγμένη χώρα.
Στο αεροδρόμιο του Los Angeles των ΗΠΑ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα του πλανήτη, εκατοντάδες VFR διασταυρώνουν πάνω από το κέντρο των τεσσάρων διαδρόμων του χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί επικίνδυνη κατάσταση, σε μια προκαθορισμένη διαδρομή VFR ακριβώς πάνω από το αεροδρόμιο κάθετα στη ροή των διαδρόμων απογείωσης-προσγείωσης σε συγκεκριμένο ύψος.

Οι ομοιότητες του Los Angleles με το Ελ. Βενιζέλος είναι εξαιρετικά πολλές. Προσεγγίσεις και αναχωρήσεις σε μια διεύθυνση (Βοράς – Νότος) και ελεύθερες για VFR περιοχές ένθεν και ένθεν του αεροδρομίου (∆ύση – Ανατολή) στα ανάλογα ύψη για VFR ώστε να μην πλησιάζουν ποτέ τις IFR κυκλοφορίες.

Επειδή ζούμε στην εποχή των πολυμέσων παρακαλούμε δέστε ακριβώς πως γίνεται στο Los Angeles αυτή η διαδικασία βάζοντας στο YouTube.com το “Advanced VFR & Intro to LAX Bravo Airspace”. Στις VFR κυκλοφορίες έχει ανατεθεί συγκεκριμένο route πάνω από το αεροδρόμιο κάθετα στην πορεία των διαδρόμων. Το μόνο που απαιτείται είναι πιστή τήρηση διαδρομής και ύψους, VHF επικοινωνία και Transponder με ένδειξη ύψους.

Μία αντίστοιχη διαδρομή κάθετα στην CTR Βενιζέλου: Σταυρός-Αγ.Θωμάς-(Βενιζέλος)-Λόφος- Περατή-Κέα, στα 3.000~3.500 πόδια πάνω από την ΑΤΖ Βενιζέλου και υπό την επιτήρηση του Athens ΤΜΑ, θα ανακούφιζε εντελώς τον φόρτο του πύργου ενώ θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα. Τα σημεία VFR για να διασχίσει κάποιος (AG.THOMAS & LOFOS) είναι ήδη καθορισμένα στην TMA Αθηνών. Το μόνο που δεν εφαρμόζεται είναι η άδεια να διασχίσει κάποιος VFR το Βενιζέλος μέσω αυτών των δυο σημείων.

Επανερχόμαστε πάλι όμως στην γενικότερη σχεδίαση των VFR Routes που είναι λανθασμένες επιλογές από ανθρώπους γραφείου. Τονίζεται ότι ποτέ χειριστής των εναερίων μέσων της ΥΠΑ δεν έδωσε έγκριση για την έκδοση των VFR Routes, αντίθετα πολλοί έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε:

1. Άμεση σύγκλιση σύσκεψης επιπέδου διοίκησης όπου θα γίνουν προτάσεις για επανασχεδιασμό των διαδρομών με συμμετοχή χειριστών που πετούν τις διαδρομές. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε την ΥΠΑ με την εμπειρία μας.
2. Άμεση εφαρμογή VFR Corridor AG.THOMAS-LOFOS άνωθεν του Ελ Βενιζέλος υπό την επιτήρηση του ΤΜΑ Information και όχι του πύργου Βενιζέλου.
3. Έλεγχος και έγκριση των διαδρομών από χειριστές της ΥΠΑ.

Είναι επιτακτική ανάγκη ώστε να προλάβουμε το επόμενο πιθανό ατύχημα.

Με εκτίμηση,
Για την AOPA HELLAS
Κυπριανός Μπίρης
www.aopa.gr
Email info@aopa.gr