Μετά την παρέλευση 21 μηνών η ΣΠΟΑ/ΥΠΑ απεφάσισε τη διενέργεια εξετάσεων θεωρητικών γνώσεων για την απόκτηση πτυχίου χειριστών ελικοπτέρων Πολιτικής Αεροπορίας στις 31/05/2010.
Η χαρά και η επικρότηση για την ενέργεια αυτή κράτησε λίγο μιάς και η απλή ανάγνωση των δύο ανακοινώσεων περί αεροπλάνων και περί ελικοπτέρων απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι χειριστές ελικοπτέρων αποτελούν Πολίτες Β’ κατηγορίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι παράγραφοι 3 των δύο σχετικών ανακοινώσεων έχουν ως εξής:

Διενέργεια αρχικής εξέτασης JAR-FCL 1 (Αεροπλάνα)
3. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με μηχανογραφικό σύστημα στην γλώσσα την οποία θα πρέπει να έχουν ήδη επιλέξει (ελληνική ή αγγλική) στην Δ2 κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών τους και θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
(Ολόκληρη η ανακοίνωση)

Διενέργεια αρχικής εξέτασης JAR-FCL 2 (Ελικόπτερα)
3. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με μηχανογραφικό σύστημα ΜΟΝΟ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα και θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.
(Ολόκληρη η ανακοίνωση)

Ενώ στα αεροπλάνα υπάρχει η προβλεπόμενη απο την Ευρωπαική νομοθεσία, δυνατότητα επιλογής διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά, στα ελικόπτερα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα Ελληνικά.

Από πού απορρέει αυτή η απόφαση της ΣΠΟΑ;

  • Πιστεύει ότι η χειριστές ελικοπτέρων δεν γνωρίζουν Αγγλικά;
  • Προσπαθεί να αποκλείσει υποψήφιους χειριστές που δεν γνωρίζουν Ελληνικά;
  • Δεν θέλει να δώσει στις σχολές ελικοπτέρων τη δυνατότητα να αποκτήσουν μαθητές από το εξωτερικό;
  • Δεν έχει Αγγλικά ερωτηματολόγια ή το κατάλληλο προσωπικό να τα βρει.
  • Το προσωπικό της ΣΠΟΑ δεν έχει επαρκή γνώση Αγγλικών για να κάνει τη διόρθωση;
  • 21 μήνες δεν της ήταν αρκετοί για να προετοιμάσει τα ερωτηματολόγια;

Τι θα γίνει με τους υποψήφιους αλλοδαπούς χειριστές (βλέπε σχετικό άρθρο) που βρίσκονται στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει εδώ και μήνες την εκπαίδευσή τους και περιμένουν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων;

Πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις… υπομονή.

[print_link]