Ολόκληρη η Ευρώπη εκσυγχρονίζεται συνεχώς προσφέροντας αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σχεδίασης πτήσης αλλα και κατάθεσης σχεδίου πτήσης στις αρμόδιες αρχές. Σε όλες τις χώρες, τουλάχιστον όσες έχω προσωπική εμπειρία, η κατάθεση του πλάνου είναι υπόθεση ρουτίνας που πλέον γίνεται με πολλούς τρόπους απο τηλεφωνικά μέχρι online, με email η ακόμα και SMS.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν παντού εκτός απο την Ελλάδα. Εδώ, το να καταθέσεις το σχέδιο μερικές φορές μπορει να είναι Γολγοθάς αφού ο μόνος τρόπος που μπορείς να το κάνεις, εκτός αεροδρομίου, είναι τηλεφωνικά και σε λιγότερες περιπτώσεις μέσω FAX και φυσικά εάν και εφόσον πέσεις σε άνθρωπο που ξέρει τη δουλειά του, που δεν είναι απασχολημένος και είναι πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αυτο που θα καταφέρεις είναι να εκνευριστείς και να μπεις να πετάξεις με τα νεύρα κουρέλια.

Αυτά τέλος. Όποιος διαθέτει iPad, iPhone η ακόμα και ένα PC με σύνδεση στο Internet, μπορει να τα κάνει όλα online ακόμα κα απο το χωράφι. Και λέω χωράφι γιατί τα ελικόπτερα η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες πτήσεις τις εκτελούν εκτός αεροδρομίων. Άλλωστε γι’ αυτο και υπάρχουν. 
Πως; Πολυ απλά μέσω Eurocontrol με το www.EuroFPL.eu Απλά, γρήγορα, χωρίς προβλήματα και εκνευρισμούς. Το σύστημα το δοκιμάζουμε εκτενώς τις τελευταίες μέρες και είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι. 
Η επιβεβαίωση της κατάθεσης γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω email η ακόμα και SMS. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η ειδοποίηση για delay, cancelation αλλα και arrival. 
Το Eurocontrol δεν κάνει tracking των VFR πτήσεων ούτε εξουσιοδοτεί όπως κάνει για τα IFR σχέδια. Αυτο που κάνει για τα VFR είναι να παρέχει τη χρήση του αυτοματοποιημένου συστήματος αποστολής σχεδίων μέσω του AFTN (Aeronautical Fixed Telecommunication Network) προς τους σταθμούς.

Στην περίπτωση που DEP και DEST είναι ΖΖΖΖ πρέπει χειροκίνητα να βάλουμε τις διευθύνσεις AFTN, μέσα απο το Filing Manager,  οι οποίες πρέπει να είναι οι εξής: LGGGZFZX, LGGGZQZX και προαιρετικά LGΑΤZAZV (ΚΕΠΑΘ).

Καλο είναι να μπαίνουν και οι διευθύνσεις αεροδρομίων που επηρεάζουμε κατα την  πτήση μας. πχ εάν επηρεάζουμε τη Σκιάθο (LGSK) πρέπει να βάλουμε και τα LGSKZTZX και LGSKZPZX.  Αλλάζοντας τα πρώτα 4 γράμματα όπως καταλαβαίνετε μπορείτε να βάλετε όποιο σταθμό θέλετε. Πληροφοριακά το LGSKZTZX είναι η AFTN διεύθυνση του πύργου της Σκιάθου και το LGSKZPZX είναι το Approach.

Βέβαια εφιστούμε την προσοχή σε όσους αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα να συμπληρώνουν σωστά το σχέδιο πτήσης, και ειδικότερα το πεδίο Other Information για την εισαγωγή DEP/ DEST/ RMK/ κτλ. Οδηγίες σχετικά μπορείτε να βρείτε εδω: Flight Plan Instructions

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια αν και οι οδηγίες του συστήματος είναι πολυ κατατοπιστικές. Σύντομα θα ενσωματώσουμε και όλα τα VFR waypoints αλλα και τα Ελικοδρόμια του Ελληνικού FIR σε συνεργασία με το EuroFPL.eu.