Αν, η ιστορία με τους «αγανακτισμένους» της περιοχής Θρακοφαρμακοτριφτών που, απαιτούν απ’ τον εκάστοτε Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας να απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών από το αρχαιότερο αεροδρόμιο της Ελλάδας φάνηκε πως δεν «κολλάει» στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα, επιτρέψτε μου να επανέλθω και να αποδείξω πόσο κολλάει. Θα αναφέρω (πάλι) παραδείγματα που δείχνουν πως, κάποιοι τοπικοί «άρχοντες» έχουν βαλθεί να κρατήσουν τη χώρα στην εποχή των οικονομικών και τεχνολογικών παγετώνων. Κάθε που, κάποιος γενναίος και διορατικός επιχειρηματίας ή και (σπάνιο) υπουργός προσπαθεί να κάνει μία επένδυση που θα βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην υπεύθυνη ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό, ένα πλήθος δημάρχων, κοινοταρχών, «οικολόγων», επιτροπών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος, των πτηνών, των γιδιών, του ασβού της Παταγονίας αλλά και, κάτοικοι που «ανησυχούν ια την υγεία των παιδιών τους» και, άλλοι που παθαίνουν «κρίση πανικού» στη θέα ενός αδέσποτου σχίζουν τα καλσόν τους για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν τα αεροδρόμια, οι πτήσεις αεροπλάνων, τα con trails, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», η λειτουργία αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων τα υδροηλεκτρικά έργα, η θεία μου η Νίτσα.

Γι’ αυτούς οι μόνες «δράσεις» που επιτρέπονται είναι οι συνεταιριστικοί αγροί, η (συμβολική) φύτευση ελαιοδέντρων, η δημιουργία υπερτοπικών πόλων αναψυχής, τα μητροπολιτικά πάρκα, τα νεκροταφεία (Ελληνικό, Τατόι, Μαραθώνας και τα εκτροφεία βατράχων). Για δεκαετίες τους παρακολουθώ να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια όχι επειδή οι αποφάσεις τους βασίζονται σε σοβαρές επιστημονικές και τεχνικές μελέτες αλλά, επειδή ξεχειλίζουν από κόμπλεξ, άγνοια, οικονομικό και κομματικό συμφέροντα, βλακεία και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της ψυχιατρικής, από παλαιά ψυχικά τραύματα. Για αυτούς τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, ανεμόπτερα είναι εκείνα που μένουν ακίνητα ή δεν πετάνε! Για άλλους οι καλύτερες ενεργειακές πηγές είναι εκείνες που δεν ρυπαίνουν, γενικώς, το περιβάλλον και δεν προσβάλουν την λεπτεπίλεπτη αισθητική τους.

Οι χαριτωμένοι αντιδρούν στις ΑΠΕ αλλά, δεν ενοχλούνται απ’ τις δεκάδες χιλιάδες χωματερές που δηλητηριάζουν τη γη, τα ποτάμια και τις θάλασσες. Ηγούνται «αγώνων» εναντίον της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή «τους» και απαιτούν «να φύγουν, να πάνε αλλού» αλλά δεν λένε που. Θέλουν να διώξουν τις Αερολέσχες απ’ τα’ αεροδρόμια αδιαφορώντας αν αποτελούν φυτώρια χειριστών, μηχανικών ακόμα και αεροναυπηγών για την Πολιτική και Πολεμική Αεροπορία. Τα συμπλέγματα τους είναι τόσο σοβαρά και οι συγκεκαλυμμένες οικονομικές τους βλέψεις τόσο μεγάλες ώστε δεν σέβονται ούτε τη μνήμη των νεκρών αεροπόρων και χρησιμοποιούν τους θανάτους τους σαν …επιχειρήματα για να αποδείξουν πόσο επικίνδυνες είναι οι πτήσεις των αεροπλάνων πάνω από καταπατημένες περιοχές. Αξίζει τον κόπο να πάρω μαζί τον εικονολήπτη ενός μεγκάλου καναλιού για να κινηματογραφήσει από ψηλά τις φαραωνικές «βίλες» των φαρμακοτριφτών και των ανέραστων μεγαλοκοπέλων που δεν μπορούν να «ολοκληρώσουν» επειδή, πάνω απ’ το αυθαίρετο τους πετάνε…ανεμοπλάνα! Και καλά να ήταν αυτά. Θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στη λίστα με τις ιδιαιτερότητες ενός λαού που, ιστορία, γλώσσα, Παιδεία και οικονομία έχουν κολομπαριστεί από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που, το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η αυτοσυντήρηση του. Το μεγαλύτερο έγκλημα όμως είναι ότι, αυτό το κολομπαρισμένο σύστημα, επιβάλει την θέληση του σε ότι έχει απομείνει απ’ αυτό που, κάποτε, αποκαλούσαμε Ένοπλες Δυνάμεις.
Υποκύπτοντας στις πιέσεις των φαρμακτριφτών Διοικητές απαγορεύουν τις πτήσεις σε…στρατιωτικά αεροδρόμια για να μην ταράξουν την σιέστα του κ. Φαρμακοτρίφτη και της Κας Φορμόλη. Άλλοι ξοδεύουν τη μισή μέρα απαντώντας στις διαμαρτυρίες τοπικών νάνων που εγκαταστάθηκαν γύρω απ’ τα αεροδρόμια δεκαετίες μ ε τ ά την δημιουργία τους. Οι «Συγκαμένοι Anonymous” είναι εκείνοι που μπλοκάρισαν την επέκταση του Ελληνικού στη θάλασσα, παράδωσαν την κοιλάδα των Μεσογείων στους εργολάβους και μεταφέραν βίαια, άναρχα και χωρίς καμία υποδομή τον υδροκέφαλο των Αθηνών στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Οι ίδιοι μετέτρεψαν τοα αεροδρόμιο Μαραθώνα σε εκτροφείο βατράχων, εμπόδισαν την εγκατάσταση των ραντάρ σε βουνοκορφές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες αθώοι σε αεροπορικά δυστυχήματα, έστειλαν στον τάφο επιχειρηματίες που προσπάθησαν να φτιάξουν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, να φέρουν υδροπλάνα στην Ελλάδα, να αναπτύξουν τον σιδηρόδρομο, να εκμεταλλευτούν (με σεβασμό) τον ορυκτό και τον θαλάσσιο πλούτο, να, να, να

Όμως ο λαός δεν πρέπει να ανησυχεί. Το “Εμίρι το Κατάρ” ψώνισε μία καταραμένη νήσο των Αζορών και, όπως μαθαίνω, δεν αποκλείεται να ψωνίσει και το Ελληνικό, και να το κάνει αεροδρόμιο. Το τελευταίο παρουσιάζει ένα κώλυμα (snag). Ο κόσμος θα λέει ότι, ο γράφων, ενεργώντας σαν ενεργούμενο του εμίρι προσέφυγε στο ΣτΕ που ακύρωσε την απόφαση Χατζηδάκη για ίδιο όφελος. Όμως, ορκίζομαι πως το έκανα χωρίς αντάλλαγμα. Απόδειξη ότι δεν οδηγώ μερσεντέ ή καγιέ, δεν έχω 12 ακριβά ρολόγια, βίλα στη Μύκονο και η γυναίκα μου δεν κρατάει τσάντα λουι βιτόν._Κ.Κ.

Υ.Γ Μετά από ώριμη σκέψη κατάληξα στο συμπέρασμα πως πάει κι’ άλλο. Ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής είναι ante portas. Το είδα στον Αντένα

Κώστας Καββαθάς

Δημοσιεύτηκε στο 1ο ΘΕΜΑ στις 16.03.13

Σχετικά: Δεν πάει άλλο (Ι)