Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28.04.12, με εξαιρετική επιτυχία, το πρώτο απο τα προγραμματισμένα σχολεία “Διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο” (Emergency Under Water Egress – Helo Dunker), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρόνι.

Τρία ελικόπτερα απο το Τατόι (Αερολεσχη Δεκελείας) και δύο από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών (GreekHelicopters.gr) με 16 επιβαίνοντες, συναντήθηκαν στις 8:15 local άνωθεν τις λίμνης Μαραθώνα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του πύργου του Κοτρονίου, προσγειώθηκαν με τον προβλεπόμενο διαχωρισμό στις προκαθορισμένες θέσεις τους στην πίστα.

Μετα την εξαιρετική υποδοχή που μας επιφύλαξε ο Υπχος Λαζαράκος Αλέξανδρος και οι εκπαιδευτές της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού, και αφου έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις και ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες της σχολής.

Yπο την καθοδήγηση του Υπχου Ανδρέα Κορμπάκη, υπεύθυνου αξιωματικού Helo Dunker, του Ανθχου Παναγιώτη Κοσσυβάκη και το άγρυπνο μάτι των δυτών της σχολής, ακολούθησε πολύωρη και εντατική εκπαίδευση, μέσα και έξω απο το νερό σε διαδικασίες διαφυγής απο βυθιζόμενο ελικόπτερο (module training), περισυλλογής (rescue hoist), χρήσης σωστικών μέσων κατα τη διάρκεια μέρας αλλά και νύχτας.

Όλοι οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι απο τη φιλοξενία, τον επαγγελματισμό, την υπομονή αλλα και το πάθος αυτών των ανθρώπων να μας μεταδώσουν την πολύχρονη εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Για τους περισσότερους ήταν κάτι πρωτόγνωρο και συνειδητοποιήσαμε όλοι πλέον, πόσο σημαντική είναι αυτή η εκπαίδευση, μιας και οι περισσότερες πτήσεις στην Ελλάδα μας είναι πάνω απο θάλασσα.

Τι κερδίσαμε;

Η εμπειρία που αποκομίσαμε μας έκανε να νιώθουμε πιο ασφαλείς, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον εαυτό μας και να έχουμε τη σιγουριά ότι αν συμβεί το απευκταίο είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη ψυχραιμία την κατάσταση.

Φύγαμε δίνοντας την υπόσχεση ότι κάθε χρόνο θα επαναλαμβάνουμε αυτη την ανεπανάληπτη εκπαίδευση. Ενα μεγάλο ευχαριστώ, στο διοικητή, τα στελέχη και τους εκπαιδευτές της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού.

Σχετικό: Σχολείο Emergency Underwater Escape

 

 

Download the Helo Dunker trailer video:

iPhone version (6Mb) | Normal (37Mb) | High Definition HD (74MB)