Εχουμε γράψει πολλά και περί αυτού έχει γίνει πολλές φορές λόγος τόσο μεταξύ χειριστών όσο και μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών και Υπουργείων. Παράνομες ή αλλιώς πειρατικές πτήσεις ελικοπτέρων.

Απ´ ότι φαίνεται καμία υπηρεσία δεν μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο που πάνω απ´ όλα ειναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.
Δυστυχώς το κύκλωμα των πειρατών βασιζόμενο στην άγνοια των επιβατών/πελατών και ίσως και στη μεγάλη ζήτηση για ελικόπτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει τις «υπηρεσίες» του σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των αεροπορικών εταιριών, με χειριστές που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, γνώση και εμπειρία, με ελικόπτερα που ειναι ανασφάλιστα (καθότι η ασφάλεια δεν ισχύει σε περίπτωση παρανόμα μισθωμένων πτήσεων) με κίνδυνο να βρεθούν χειριστές και επιβάτες στο αστυνομικό τμήμα εάν γίνει έλεγχος η γίνουν αντιληπτοί από τις αρμόδιες αρχές.

Ποιο ειναι αυτό το γνωστο-άγνωστο κύκλωμα; Μα δεν ειναι περισσότεροι από 8-9 και τους ξέρουμε όλοι.

1. Νέοι χειριστές που προσπαθούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους με λάθος όμως τροπο.
2. Ιδιοκτήτες μικρών ελικοπτέρων που τα πετούν οι ίδιοι και βασιζόμενοι στην έλλειψη ελέγχων θέλουν να βγάλουν μερικά χρήματα για να πληρώσουν τη συντήρηση του ελικοπτέρου η ακόμα χειρότερα να το κάνουν «επάγγελμα».
3. Χειριστές που θέλουν να βγάλουν παραπάνω χρήματα και πείθουν τους εργοδότες τους ότι ειναι μια καλη λύση για να βγάλουν και αυτοί μερικά έξτρα «μαύρα». Αποκρύπτουν όμως να πουν ότι η πρακτική αυτή ειναι παράνομη από όλες τις πλευρές και καθιστά και τους ιδιοκτήτες συνεργούς.

Παρότι έχουν γίνει κατα καιρούς προσπάθειες να καταλάβουν οι χειριστές το μεγάλο λάθος που κάνουν δεν υπήρξε αποτέλεσμα και το φαινόμενο φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού οι χειριστές των πειρατικων πτήσεων δεν διστάζουν να απο/προσγειωνονται καθημερινά σε αεροδρόμια Μυκόνου, Σαντορίνης ακόμα και του Ελευθέριος Βενιζέλος. Ειδικά για την περιοχή της Μυκόνου εχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο μέρα αλλα και νύχτα! και η απάντηση βέβαια ειναι παντα ότι ήταν μεταφορά «φίλων» και οχι μισθωμένη πειρατική πτήση(!!!). Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απο την αλλη δεν εχει τη διάθεση να εμπλακεί. Μόνο το ΣΔΟΕ εχει αρχίσει να κινητοποιείται και ίσως δώσει ένα τέλος…

Οι επαγγελματίες χειριστές δεν παρανομούν και δεν χρειάζεται να το κάνουν γιατι σέβονται και το επάγγελμα αλλα και τον εαυτό τους, ξέρουν να λένε οχι σε κάθε λαμόγιο που προσπαθεί να τους βάλει σε μια παράνομη και επικίνδυνη διαδικασία.

Οσον αφορά στους επιβάτες πρέπει να το καταλάβουν από μόνοι τους ότι ένα ελικόπτερο που τους παραλαμβάνει από ένα χωράφι, με ένα χειριστή που φοράει βερμουδα και μπλουζάκι “I love U” και παίρνει τα χρήματα στην τσέπη χωρίς παραστατικά… μάλλον… ειναι πειρατικό και ο χειριστής ικανός μόνο να μεταφέρει τον εαυτό του και τους φίλους του για λόγους διασκέδασης και αυτό…

Παλαιότερο Αρθρο: Πειρατικές πτήσεις ελικοπτέρων. Ποιος φταίει;