Πριν από μερικές εβδομάδες είχα την τύχη να επισκεφτώ την Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Ελικοδρόμιο του Κοτρωνίου για να παρακολουθήσω την εκπαίδευση των πληρωμάτων αεροσκαφών της εταιρείας μου στην διαφυγή από βυθιζόμενο ελικόπτερο και θαλάσσια επιβίωση.
Θα ήθελα να εκφράσω κατά πρώτον τα συγχαρητήρια μου στην Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που αντιλήφθηκε την έλλειψη αλλά και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας σχολής στην Ελλάδα και στο ότι προχώρησε στην κατασκευή και επάνδρωση της. Ακόμη θα ήθελα να τους εκφράσω τις ευχαριστίες μου διότι δεν την κράτησαν κλειστή μόνο για τα Πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά, πράγμα σπάνιο για Ένοπλες Δυνάμεις, την άνοιξαν και για τους χειριστές της Πολιτικής Αεροπορίας, αναγνωρίζοντας ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα πετώντας πάνω από την θάλασσα είναι οι ίδιοι είτε είναι Στρατιωτικά Αεροσκάφη είτε Αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας.
Κατά δεύτερον θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον Διοικητή Πλωτάρχη Τσέλο Ανδρέα και στο προσωπικό της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού, οι οποίοι με τον επαγγελματισμό, την καλή τους διάθεση και την ευγένεια τους έκαναν όλους εμάς να αισθανθούμε άνετα και να βιώσουμε την εκπαίδευση πιο άνετα.
Έχοντας προσωπική εμπειρία από διάφορα Στρατιωτικά και Πολιτικά σχολεία στο παρελθόν, τολμώ να πω ότι το Σχολείο Helo Dunker του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι από τα πιο καλά εξοπλισμένα και οργανωμένα. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, άψογα συντηρημένες, τα υλικά και ο εξοπλισμός ικανοποιητικός, λειτουργικός και εύχρηστος και τέλος το προσωπικό άψογα εκπαιδευμένο, πρόθυμο, οπλισμένο με επιμονή και υπομονή, έτσι ώστε φεύγοντας να έχεις αποκομίσει όσο δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες.
Σε κάποιον που δεν έχει εμπειρίες από Στρατιωτικά Σχολεία του κάνει εντύπωση ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού που λαμβάνει μέρος, η εκπαίδευση του και η εξειδίκευσή του. Οι συνεχείς αξιολογήσεις και ασκήσεις έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε ασυνήθιστη κατάσταση που τυχόν να δημιουργηθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να εκπαιδευτούν σωστά και με την μέγιστη ασφάλεια.
Η εκπαίδευση βέβαια δεν είναι δωρεάν, αλλά προσωπικά εγώ προτιμώ τα χρήματα αυτά να μένουν στην Ελλάδα απ’ το να πηγαίνουν σε διάφορες εταιρείες του εξωτερικού όπως μέχρι τώρα. Ακόμη δε περισσότερο το ότι, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό και καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες του.
Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Διοικητή της Σχολής μου ανέφερε ότι έχει καταθέσει στην ΥΠΑ τον φάκελο του σχολείου ώστε να λάβει την εξουσιοδότηση και έγκριση αυτού κατά JAA, είναι δε βέβαιος ότι ο φάκελος είναι πλήρης και θα πρέπει να πάρει την έγκριση. Άλλωστε πολλές εταιρείες, όπως η AEGEAN έχουν ζητήσει να κάνουν την εκπαίδευση τους εκεί αλλά θέλουν να υπάρχει η έγκριση της ΥΠΑ κατά JAA. Παρ’ όλες όμως τις ενέργειες και αιτήσεις του, η ΥΠΑ δεν έχει ακόμη επιθεωρήσει την Σχολή προφασιζόμενη διαφορά, είτε έλλειψη προσωπικού, είτε έλλειψη χρόνου.
Αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει; Μια πρωτοβουλία μιας Δημόσιας Υπηρεσίας δεν γίνεται αποδεκτή από μια άλλη Δημόσια Υπηρεσία; Γιατί; Δεν υπάρχει κέρδος για κάποιους; Περιμένουμε κάποιον ιδιώτη να δημιουργήσει κάτι ανάλογο, ώστε να στρέψουν τους εκπαιδευόμενους εκεί και κάποιοι να κερδίσουν; Προτιμούν να φεύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό; Δύσκολο να βρεθεί μια απάντηση που να ικανοποιεί.
Θα ήθελα απ’ εδώ να κάνω μια έκκληση στον Διοικητή της ΥΠΑ να δει ξανά το θέμα. Αν η Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την JAA είναι κρίμα να μην εξουσιοδοτηθεί και εγκριθεί από την Υπηρεσία σας και να αναγκάζονται οι εταιρείες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.
Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες θα γλιτώσουν χρόνο και χρήμα και θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό προς όφελος της χώρας μας. Θα επωφεληθούν τα πληρώματα, ειδικά των ελικοπτέρων, λαμβάνοντας μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου που θα έχει σαν αποτέλεσμα την προαγωγή της Ασφαλείας των Πτήσεων και την αποφυγή απωλειών ζωής.