Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώθηκε ότι, την Δευτέρα 02 Μαΐου 2011 και ώρα την 22:45 Ελικόπτερο τύπου APACHE AH – 64 D, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης νυκτερινής πτήσης, υπέστη μηχανική βλάβη ανατολικά της περιοχής των Μεγάρων. Κατά την εκτίμηση του πιλότου, στο Ελικόπτερο προκλήθηκε πυρκαγιά.

Οι χειριστές του Ελικοπτέρου το προσγείωσαν και το εγκατέλειψαν με ασφάλεια. Διεξάγονται όλες οι προβλεπόμενες – ενδεδειγμένες από την νομοθεσία έρευνες.

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων για το χθεσινό συμβάν με το ελικόπτερο Apache που κατεστράφη λόγω πυρκαγιάς και προσγειώθηκε αναγκαστικά χάρη στην ψυχραιμία και τους επιτυχημένους χειρισμούς του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, οι οποίοι εξήλθαν σώοι και αβλαβείς από το ελικόπτερο.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήλθε στην Ελλάδα το 2007 και παραλήφθηκε επισήμως από τον ελληνικό στρατό την 18η Αυγούστου 2009 και άρα τελεί ακόμη υπό την εγγύηση καλής λειτουργίας δύο ετών ή 480 ωρών πτήσης από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου οριστικής και ποιοτικής παραλαβής ( 18 Αυγούστου 2011 για το συγκεκριμένο ελικόπτερο).

Μέχρι χθες το ελικόπτερο αυτό είχε συμπληρώσει 241 ώρες πτήσης, πριν το ατύχημα είχε συμπληρώσει 1 ώρα και 35΄ πτήσης από την ώρα της απογείωσής του, ενώ στο συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε εκτελεστεί 14ημερη- 25ωρη περιοδική επιθεώρηση την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011.

Ο Κυβερνήτης, Αντισυνταγματάρχης της Αεροπορίας Στρατού και Διοικητής της μονάδας, διαθέτει πτητική εμπειρία με 1476 συνολικά ώρες πτήσεις, εκ των οποίων οι 840 σε ελικόπτερα ίδιου τύπου.

Εάν όλα αυτά τα γνώριζε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Υπουργείου Άμυνας, είμαι βέβαιος ότι δεν θα έσπευδε να εκδώσει την χθεσινή επιπόλαιη και μικροκομματική ανακοίνωσή του με δήθεν ρητορικά ερωτήματα, τα δύο κορυφαία των οποίων είναι: «γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν παρελάμβανε αυτά τα ελικόπτερα, μήπως γιατί είχαν εντοπίσει τεχνικές ατέλειες; Πώς και με ποιες εγγυήσεις η κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τα ελικόπτερα αυτά και μέσα σε έναν χρόνο κατέπεσαν εν καιρώ ειρήνης δύο από αυτά»;

Θα κατάλαβε τώρα ότι η απάντηση είναι πώς το ελικόπτερο αυτό το παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2009, με εγγυήσεις οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2011.

Το ΥΠΕΘΑ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από το γεγονός ότι συνέβησαν δύο μείζονα ατυχήματα με ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα με τον κ. Πρέσβη των ΗΠΑ την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα ασκήσει όλα τα συμβατικά της δικαιώματα.

Το μείζον όμως ζήτημα είναι να διαθέτει ο ελληνικός στρατός ένα σύγχρονο και αξιόπιστο επιθετικό ελικόπτερο που ανταποκρίνεται στις τεχνικές του προδιαγραφές και παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους χειριστές του.

image_pdf