Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του AIP η περιοχή των νήσων Σκάτζουρα, Γιούρα, Ψαθούρα και Πιπέρι Αλοννήσου, (αλλά και τα μικρότερα Κασίδι, Λαχανού, Πολεμικά, Στρογγυλό, Πράσο, Σκαντίλι και Κόρακας) είναι πλέον RESTRICTED απο το έδαφος/θάλασσα μέχρι και τα 1000′ MSL.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το νησί Πιπέρι και η θαλάσσια περιοχή γύρω του αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Σε ζώνη τριών μιλίων γύρω από το Πιπέρι έχει απαγορευτεί εντελώς το ψάρεμα. Ο στόχος αυτής της απαγόρευσης είναι διπλός: να εμπλουτιστεί πάλι η περιοχή σε ψάρια και να προστατευτεί η Μεσογειακή φώκια από την ανθρώπινη παρουσία. Το Πιπέρι είναι νησί ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο και θα συνεχίσει να είναι αν τα μέτρα προστασίας τηρούνται αυστηρά.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια επιβίωνε στο Πιπέρι μια ράτσα βοδιού, άριστα προσαρμοσμένη στο κλίμα της περιοχής και με καταγωγή αρχαία. Δυστυχώς το κυνήγι και η αδιαφορία της πολιτείας εξόντωσαν αυτά τα ζώα.

Ο εναέριος χώρος ελέγχεται από την Σκύρο, και για οποιαδήποτε άδεια εισόδου στην περιοχή, υπεύθυνη είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

AIP GREECE / RAC 5-1-7 / 14 JAN 2010 /1

.
.
.
[print_link]