SX-HFF Super PumaΤο παρακάτω μας εστάλη με email. 

Θα ήθελα να εκφράσω μερικές από τις (εύλογες θεωρώ) απορίες μου σε ότι αφορά κάποιες κινήσεις που έχουν φτάσει μέχρι τα αυτιά μου και μόνο περίεργες και ύποπτες θα μπορούσα να τις θεωρήσω.
Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά για τα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι απαξιώνονται τεχνηέντως, ότι τη Πυροσβεστική προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά γιατί ίσως θεωρεί ότι τα καημένα τα ελικόπτερα φταίνε για όσα ακούγονται ότι συμβαίνουν στους κύκλους του Σώματος και απορώ….απορώ….απορώ…

Κατ’ αρχάς άκουσα ότι ο κύριος Αρχηγός του Σώματος προσπάθησε να «σπρώξει» τα ιδιόκτητα επαναλαμβάνω ελικόπτερα προς την Πολεμική Αεροπορία θέλοντας μάλλον να την ενισχύσει από αντικείμενα που τα θεωρεί προσωπική του περιουσία, παραβλέποντας τους πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά σας λέω πως το ένα Ε/Π Super Puma είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και έχει σαν όρο να παραμείνει στο Πυροσβεστικό Σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Σώματος (πυρόσβεση με κάδο, μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού, έρευνα και διάσωση κλπ.) Αυτό έχει συμφωνηθεί με πρακτικά που υπέγραψαν το Ίδρυμα με την Πυροσβεστική όταν έγινε η δωρεά.

Το δεύτερο Ε/Π έχει αγορασθεί με κονδύλια από την Ε.Ε πάλι για τους ίδιους σκοπούς. Και αυτό το ελικόπτερο δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί στην Π.Α γιατί με βάσει την νομοθεσία η Ε.Ε δεν χρηματοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις καμιάς χώρας και αν γίνει κάτι τέτοιο (να παραχωρηθεί στην Π.Α) θα πρέπει το Ελληνικό κράτος να επιστρέψει στην Ε.Ε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ.

Αφού λοιπόν «δεν μας εξυπηρετούσε» αυτός ο τρόπος να απαλλαγούμε από τα Ε/Π μαθαίνω τώρα ότι προωθείται σχέδιο να αλλάξουν το νηολόγιο των Ε/Π και να τα κάνουν άκουσον – άκουσον στρατιωτικά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δήθεν χειριστές που να τα πετάξουν και να τα δώσουμε σαν μόνη λύση την Π.Α (πάλι παράνομα).

Να σας θυμίσω ότι σε όλες τις χώρες τα Ε/Π που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό, είναι με πολιτικό νηολόγιο, για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω, εξ’ άλλου όλοι μας λίγο – πολύ τους γνωρίζουμε.

Εδώ θα πρέπει να πω ότι η Π.Α δεν διαθέτει χειριστές για την εξειδικευμένη εργασία της πυρόσβεσης με κάδο, που σημαίνει ότι δεν θα κάνει δασοπυρόσβεση με τα Ε/Π αυτά. Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα χρειαστεί να ενοικιάσουμε επί πλέον δύο (2) Ε/Π για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου προς όφελος κάποιων και σε βάρος όλων μας.

Τέλος για την ιστορία να σας πω ότι ψάχνοντας έμαθα ότι πρώην Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Π.Σ, αυτός που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα ιδιόκτητα Ε/Π για πυρόσβεση και άμεση βοήθεια στις πληγείσες περιοχές ημέρα και νύκτα και που από την νέα του θέση στήριζε την ύπαρξή τους στο Π.Σ, σήμερα είναι απόστρατος (τον αποστράτευσε πρόσφατα ο Αρχηγός – Τυχαίο;….)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

[print_link]