1. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την χρονική περίοδο της διακυβέρνησης της Τουρκίας από την Τανσού Τσιλέρ (1993-1997) εκδηλώθηκαν εκατοντάδες καταστροφικές πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, κατά τις οποίες θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.
Την υποψία ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από πολλές καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας, την είχαμε ανέκαθεν. Τα πρόσφατα όμως δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αλλά και δηλώσεις διατελεσάντων κυβερνητικών παραγόντων, που ακόμη και μέσα από τις ανασκευάσεις, τις διαψεύσεις και τις αντιφάσεις τους, οδηγούν στο προφανές συμπέρασμα, ότι η υποψία αυτή είναι περισσότερο από βάσιμη.
2. Μετά από όλα αυτά, είναι δυνατόν να συζητείται η ανάθεση αεροπυροσβεστικού έργου σε τουρκικές εταιρίες, να εμπλέκονται Τούρκοι αξιωματούχοι στην διαδικασία ανάθεσης του έργου αυτού και να παρέχονται εκ των προτέρων πληροφορίες στους Τούρκους, για τα σχέδια επιχειρησιακής ανάπτυξης των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων;
3. Και όμως όλα αυτά γίνονται με σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την ανοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι ο αρμόδιος σύνδεσμος με το ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, με κάποιο ανεξήγητο λόγο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναθέσει την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, για να το καλοκαίρι 2012 στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ «ΝΑMΣΑ».
Ανεπίσημα αφήνεται να πλανάται η υποψία περί διαφθοράς των ελληνικών υπηρεσιών και ειδικότερα της Πυροσβεστικής, που διεξήγαγαν τους διαγωνισμούς, για την εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων τα τελευταία χρόνια και φυσικά έλλειψη εμπιστοσύνης από την πολιτική ηγεσία προς την Πυροσβεστική, για το αδιάβλητο των διαγωνισμών του παρελθόντος.
Έτσι φαίνεται να εξηγείται η επιλογή της ανάθεσης του διαγωνισμού μίσθωσης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ «ΝΑMΣΑ» ότι τάχα εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» της 9ης Απριλίου οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας στις αποφάσεις αυτές δεν έλαβαν υπ’ όψη ότι αυτή τη χρονική περίοδο ο αρμόδιος Αξιωματικός της παραπάνω υπηρεσίας του ΝΑΤΟ είναι Τούρκος και τα απόρρητα στοιχεία του διαγωνισμού, για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πυροσβεστικής και τον σχεδιασμό αναπτύξεως των ελικοπτέρων θα ήταν στη διάθεση των ενδιαφερομένων τουρκικών εταιρειών, που ήδη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου της πυρόσβεσης;
Η πολιτική υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη δεν θα μπορούσε άραγε να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα εξασφάλιζαν το αδιάβλητο της διαδικασίας του διαγωνισμού από τη Πυροσβεστική υπηρεσία, αντί της ανάθεσης της διεξαγωγής του στην παραπάνω υπηρεσία του ΝΑΤΟ, με μέγιστο οικονομικό κόστος και κυρίως με ενδεχόμενους κινδύνους σε βάρος της εθνικής μας ασφάλειας, στην περίπτωση που το έργο της πυρόσβεσης ανατεθεί σε τουρκική εταιρεία;