UPDATED 01.08.10 – 22:30

Ο χειρότερος εφιάλτης του χειριστή ελικοπτέρων έγινε δυστυχώς πραγματικότητα σήμερα περίπου 11:43 τοπική στο αεροδρόμιο της Παχης Μεγάρων.

Το Apache, που ανήκε στην πρόσφατη παρτίδα που παρέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκτελουσε δοκιμαστική πτήση μετα απο επιθεώρηση στο ΤΣΥΑΥ (Τάγμα Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού).

Αξιόπιστος αυτόπτης μάρτυρας που γνωρίζει καλά το αντικείμενο αλλά δεν μας επέτρεψε να δημοσιοποιήσουμε το όνομά του, αναφέρει τα εξής:

…το ελικόπτερο είχε εκτελέσει μερικούς κύκλους κατά την διάρκεια των δοκιμών ακολουθώντας επακριβώς το προκαθορισμένο ίχνος και ερχόμενο πάντα στην τελική του 26 και αρκετά ψηλά εκτελώντας κατα πάσα πιθανότητα αυτοπεριστροφές στο πλαίσιο ελέγχων.

Την τελευταία φορά όμως δεν ακολούθησε την συνήθη διαδρομή αλλά βρέθηκε να κλείνει τον κύκλο του και να περνάει πάνω από τα υπόστεγα της πολιτικής πίστας σε ύψος που κατά την εκτίμησή μου δεν ήταν πάνω από 400 πόδια. Αυτή η ασυνήθιστη πορεία και ύψος του μοιραίου Apache με έκανε να το παρατηρήσω όταν είδα το στροφείο να παρουσιάζει υπερβολική κόνωση σε βαθμό που οι πτέρυγες ήρθαν σε γωνία άνω των 45 μοιρών από το δίσκο περιστροφής.

Ταυτόχρονα σχεδόν με την κόνωση η μία πτέρυγα αποκολλήθηκε και ακούστηκε έντονο σφύριγμα υπερστροφής των κινητήρων. Το σκάφος περιστράφηκε δεξιόστροφα και χτύπησε στο έδαφος σχεδόν ανεστραμμένο. Η έκρηξη ήταν άμεση και την ακολούθησε φωτιά ενώ κομμάτια μάλλον απο τις πτέρυγες συνέχιζαν να πέφτουν…

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο χειριστών κυβερνήτη Ταγματάρχη Δ.Α. και συγκυβερήτη Αρχιλοχία Γ.Κ. που έχασαν τη ζωή τους άδικα, σε αυτό το φρικτό δυστύχημα. Δεν έχουμε λόγια…

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Διετάχθη η διενέργεια προανάκρισης από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, ενώ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ διερευνά απο νωρίς τα αίτια του συμβάντος.

[print_link]
.
.
.