Μετά από την τελευταία ενημέρωση του AIP με ισχύ από 5 Νοεμβρίου 2020 η ATZ πολλών αεροδρομίων όπως της Ελευσίνας, του Τατοΐου, της Τανάγρας κτλ αναβαθμίζεται σε class D.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως η Τανάγρα αναβαθμίστηκε σε class D που βάσει του κανονισμού χρειάζεται αμφίδρομη επικοινωνία για την άδεια εισόδου τη στιγμή που ο ασύρματός της έχει κάλυψη τριών – τεσσάρων μιλίων…

Εκτός των άλλων γίνεται υπενθύμιση της παραγράφου 1.2.8 του AIP ότι μέσα στις ATZ και CTR στρατιωτικών αεροδρομίων απαγορεύεται η χρήση φωτογραφικών μηχανών και βίντεο.

1.6.5.22.1.2 The use of video or photographic cameras is prohibited within DEKELIA TATOI MIL ATZ (see GEN 1.2.8.1).

1.2.8 Miscellaneous information
1.2.8.1 Carrying of cameras on board aircraft1.2.8.1.1 Photo or movie cameras can be used for regular or movie pictures on board aircraft by passengers travelling to/from Greece on any airline (scheduled or non-scheduled flights) under the following conditions:
a) The use of video or photographic cameras is prohibited at MIL aerodrome or when flying within MIL CTRs and/or MIL ATZs.
b) Photos or movie pictures should not be taken during take-offs and landings at the following aerodromes: LGTS- THESSALONIKI/ MAKEDONIA, LGIR-IRAKLION/ NIKOS KAZANTZAKIS, LGKV-KAVALA/ MEGAS ALEXANDROS, LGLR- LARISSA, LGLM -LIMNOS/ IFAISTOS, LGPZ -PREVEZA/ AKTION, LGSR -SANTORINI, LGSY -SKIROS, LGKL – KALAMATA, LGAD-ANDRAVIDA, LGRX-ARAXOS, LGBL-ALMIROS/ NEA ANCHIALOS and LGSA-CHANIA/ IOANNIS DASKALOGIANNIS.
c) Only simple cameras should be used without any diameter tele-lens attachment.
d) Only commemorative pictures should be taken and not for commercial or any other purpose.
Note: For commercial pictures prior special permission of the Civil Aviation Authority is required.

Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει από αεροπορικές ορολογίες θα εξηγήσουμε ότι η περιοχή της ATZ του Τατοΐου είναι κύκλος με κέντρο το αεροδρόμιο, ακτίνα 6Nm (πάνω από 11 χιλιόμετρα) και ύψος 5000’ η 1500 μέτρα από το έδαφος. Αυτός ο εναέριος χώρος είναι ελεγχόμενος από τον Πύργο του Τατοΐου.

Στον κύκλο αυτό που φαίνεται και στη φωτογραφία αναλυτικά από το έδαφος και μέχρι τα 1500μ ύψος, απαγορεύεται η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση!!! Αν δεν το ξέρατε λοιπόν βάλτε τέλος στα live, στις σελφις και ότι άλλο μέσο αποτύπωσης εικόνας έχετε στις περιοχές: Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Εκάλη, Πολιτεία, Κηφισια, Ερυθραία, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Μαρούσι, Πεύκη, Χαλάνδρι κτλ.

Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή CTR της Τανάγρας η οποία είναι επίσης κύκλος με κέντρο το αεροδρόμιο και ακτίνα 11Nm (πάνω από 20 χιλιόμετρα) εμπλέκοντας μια τεράστια περιοχή περιλαμβάνοντας Χαλκίδα, Οινόφυτα, Βασιλικό, Αυλίδα, Δήλεσι κτλ.

Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές όταν πετάτε και θέλετε να αποτυπώσετε την εμπειρία σας ΔΕΝ μπορείτε ούτε να φωτογραφήσετε ούτε να βιντεοσκοπησετε. Για την υπόλοιπη Ελλάδα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο απλές κάμερες χωρίς τηλεφακούς (παρ.1.2.8.1.c) και μόνο φυσικά για ιδιωτική χρήση (παρ.1.2.8.1.d)

Εναέριος χώρος στην Ελλάδα του 2020…