Από πέρυσι το καλοκαίρι το reporting office του Βενιζέλου ζητάει από τα πληρώματα ελικοπτέρων, όταν έχουν αναχώρηση από ελικοδρόμια κοντά στο αεροδρόμιο, κατά τη κατάθεση του σχεδίου πτήσεως να βάζουν ως Departure Aerodrome to LGAV και εν συνεχεία στο Field 18 ως DEP/ το πραγματικό σημείο αναχώρησης.

Αυτό έχει προκύψει ως λύση στο ότι, κατά τα λεγόμενα της υπεύθυνης του Reporting Office, τα πλάνα δεν τα βλέπει το Delivery. Επίσης ως τελείως ανυπόστατη  δικαιολογία προβάλλεται από κάποιους ότι σημεία αναχώρησης εντός ATZ πρέπει να έχουν στο πλάνο ως σημείο αναχώρησης το αεροδρόμιο. Λάθος και αστοιχείωτο. Οποιος διαδίδει τέτοιες χαζομάρες είναι από αδιάβαστος έως επικίνδυνος.

Η παραπάνω πρακτική είναι παράνομη και παραπλανητική καθότι δεν εναρμονίζεται με τους κανονισμούς του ICAO (PANS/ATM Doc 4444 Appendix 2 page 2.5), του Ελληνικού AIP (ENR 1.10.5.1 Field 13) αλλά και του Eurocontrol IPFS Network Manual (Edition 27.0, April 28, 2023). Όλα πολύ σαφώς και δίχως κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας αναφέρουν “in cases where the aerodrome of departure does not have an ICAO four-letter designator or the designator is not known, ZZZZ shall be used”. Αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες. Σε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ περίπτωση δεν προβλέπεται η χρήση του DEP/ εάν στο Departure Aerodrome δεν έχει συμπληρωθεί ZZZZ. Όσον αφορά στην ψεύδη αναφορά σημείου απογείωσης… ουδέν σχόλιο.

Να θυμίσουμε ότι το flight plan αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φακέλου πτήσεως των αεροπορικών εταιριών ο οποίος παραμένει για πολλούς μήνες στη διάθεση των αρμόδιων αρχών αλλά αποτελεί και στοιχείο ελέγχου απο τους επιθεωρητές της ΑΠΑ. Το ψευδές σημείο αναχώρησης δημιουργεί ερωτηματικά και σίγουρα δεν διευκολύνει το έργο των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της TMA Αθηνών.

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες από αεροπορικές εταιρείες για καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των ελικοπτέρων που δεν ακολουθούσαν την παραπάνω οδηγία το θέμα διευθετήθηκε και οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν.

Για απο/προσγειώσεις εκτός αεροδρομίων (που δεν διαθέτουν δηλαδή ICAO code) σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά ΖΖΖΖ με το ανάλογο DEP/ και DEST/ στο Field 18 οπως ακριβώς προβλέπεται απο τους κανονισμούς.
image_pdf