Προς: Κο Αθανάσιο Μπίνη ΕΔΑΑΠ monada@aaiasb.gr
Κοιν.: daaek@hcaa.gr
Κα Ε. Παπαδοπούλου
HCAA/ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Διεύθυνση Τερματικής Περιοχής & Πύργου Ελέγχου
Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
governor@hcaa.gr Διοικητη ΥΠΑ
d16@hcaa.gr κ Γκλιάτη
Αρ. Πρωτ. : 13/2018
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2018
Θέμα : VFR πτήσεις στην TMA Αθηνών
Σας καταθέτουμε προβλήματα που αφορούν την (Category E airspace) Τερματική Περιοχή Αθηνών (ΑΤΗ ΤΜΑ) και τις VFR πτήσεις που προκαλούν θέματα ασφάλειας πτήσεων.
Το ΑΤΗ TMA Information (η υπηρεσία Flight Information Service FIS της ΑΤΗ ΤΜΑ) αντί να παρέχει τις υπηρεσίες του ως α) μονάδα πληροφόρησης μεταξύ VFR πτήσεων και β) μονάδα συνέγερσης σε περίπτωση απώλειας επαφής με αεροσκάφος, συχνά εξασκεί εξουσία όμοια με ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας (ΕΕΚ) δίνοντας εντολές.
Ο λόγος είναι ότι οι χειριστές του μικροφώνου είναι ΕΕΚ που κάθονται στις ίδιες οθόνες Radar δίπλα από τους συναδέλφους τους που παρέχουν υπηρεσίες Radar σε IFR πτήσεις στην ATH TMA. Για θεσμικούς λόγους, ενώ βλέπουν τις VFR πτήσεις στις οθόνες τους, δεν παρέχουν υπηρεσίες Radar σε VFR πτήσεις. Η νοοτροπία σκέψης παραμένει όμως στο παρασκήνιο να είναι αυτή του Radar Controller, του ελεγκτή δηλαδή και όχι του πάροχου πληροφοριών. Συχνά δίνονται οδηγίες σε VFR πτήσεις από το ATH TMA Information για το που να πάνε, που να στρίψουν που να κατέβουν κλπ. με πιεστικό κιόλας ύφος αν κάποιος χειριστής αναρωτηθεί τους λόγους. Ο γνώμονας είναι πάντα το να παραμείνουν μακριά, πολύ μακριά, από τις IFR πτήσεις πέρα από κάθε λογική ασφαλούς διαχωρισμού IFR από VFR. Οι διαχωρισμοί που οι ΕΕΚ επιθυμούν να έχουν στις IFR από τις VFR πτήσεις της ATH TMA είναι άνω των 4.000 ~ 6.000 ft. κάθετη απόσταση. Παγκοσμίως, σε πτήσεις με συγκλίνουσες πορείες, το 1.000 ft. είναι αποδεκτό όριο διαχωρισμού (στο σημείο που θα συναντηθούν) σε οριζόντιες πτήσεις και το 2.000 ft. σε πτήσεις που είναι σε άνοδο ή κάθοδο και μειώνεται η μεταξύ τους κάθετη απόσταση.
Συγκεκριμένοι ΕΕΚ του ATH TMA Information δείχνουν να είναι ανεκπαίδευτοι ή/και άπειροι στην διαχείριση πτήσεων VFR, να μη γνωρίζουν τα όρια εξουσίας τους, να έχουν άγνοια κάποιων VFR points (VRPs) της TMA, άγνοια του ότι οι εντάσεις στον αέρα απαγορεύονται και ότι επιτακτικές οδηγίες σε VFR πτήσεις είναι αδιανόητες. Τέτοιες τακτικές είναι αντιπαραγωγικές και επικίνδυνες σε περιπτώσεις νέων άπειρων ή/και αλλοδαπών χειρίστων αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας που πετούν στην Ελλάδα.
Εννοείται πως τα πάντα πρέπει να γίνονται βάσει διαδικασιών και του νόμου αλλά, όπου προκύπτουν προβλήματα, παγκοσμίως, γίνεται μια ήπια σύσταση στο χειριστή να επικοινωνήσει μετά την προσγείωση με το τάδε τηλέφωνο και τίποτα παραπάνω όσο το αεροσκάφος είναι στον αέρα. Κατόπιν της πτήσης, στο έδαφος, μπορούν να συζητηθούν τα πάντα.
Η AOPA Hellas γνωρίζει ελεγκτές που χειρίζονται το ATH TMA Info. οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους με παραγωγική παροχή πληροφοριών και γνώμονα πάντα την ασφάλεια πτήσεων. Αυτοί οι 2~3 άνθρωποι είναι που πρέπει να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους. Είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε. Σκοπός μας δεν είναι οι καταγγελίες και η αντιπαράθεση αλλά η στενή συνεργασία με αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω ηχητικό απόσπασμα από το 2017.
youtu.be/TaiYwFtXaaA
Πτήση VFR (το SX-ATK) προς Μέγαρα εισέρχεται στην ATH TMA από το σημείο XORKI. Ο χειριστής ζητάει κάτι συγκεκριμένο λόγω ισχυρών αναταράξεων. Ο ΕΕΚ που είναι βάρδια στο ATH TMA Info έχει
Μια άφιξη (WHITE1) στo ILS36 της Ελευσίνας. Ο ΕΕΚ μόλις έχει εκνευριστεί από συνομιλία με προηγούμενο αεροσκάφος (LLK301) που δεν εκπέμπει Mode C όπου επιτακτικά λέει στο αεροσκάφος ότι αν δεν εκπέμψει Mode C θα επιστρέψει στο Βενιζέλο. O EEK ζητάει από το ATK να φύγει δυτικά στο VFR route προς Κόρινθο στα 6.000 ft. για να μην εμπλακεί με κυκλοφορία της Ελευσίνας. Το ΑΤΚ ζητά να μην φύγει δυτικά (λόγω αναμενόμενων ισχυρών αναταράξεων από όρος Κιθαιρώνα) αλλά να παραμείνει στα 6.000 όσο χρειαστεί, με ΝΔ πορεία προς Μέγαρα, για να μην επηρεάσει την κυκλοφορία Ελευσίνας.
Όταν ο ΕΕΚ ερωτάται αν είναι αναχώρηση η κυκλοφορία της Ελευσίνας, η απάντηση είναι η εντολή
«άφιξη είναι, στρίψτε τώρα προς τα Μέγαρα»
με επιτακτικό έντονο ύφος.
Ο ΕΕΚ του ATH TMA Info βλέποντας την οθόνη του Radar του και σκεπτόμενος ως EEK Radar, όπως προανέφερα, δεν επιθυμεί τα δυο αεροσκάφη να πλησιάσουν και το εξηγεί με το «είναι από τη Missed Approach διαδικασία» που αναφέρει λίγο νωρίτερα. Ζητάει δηλαδή από το ΑΤΚ, που δήλωσε ότι μπορεί να παραμείνει στα 6.000 (vertical separation), να μην περάσει καν από την περιοχή του Missed Approach Hold της Ελευσίνας και να φύγει δυτικά (lateral separation). Το Hold αυτό (στην απίθανη περίπτωση να κάνει το WHITE1 αποτυχημένη προσέγγιση) όπως φαίνεται στον αντίστοιχο χάρτη είναι στα 5.000 ft. Ο ΕΕΚ δεν δέχεται το VFR αεροσκάφος να περάσει κοντά από το εν λόγω HOLD στα 6.000 (διαχωρισμός 1.000 ft.) και δίνει επιτακτική οδηγία στη VFR πτήση να φύγει δυτικά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι πρόσφατη τακτική άρνησης του πύργου Βενιζέλου να αποδέχεται υπερπτήσεις VFR ακριβώς πάνω από και σε κάθετη πορεία προς το αεροδρόμιο για VFR πτήσεις που κινούνται από την βόρεια Αττική προς το νότιο Αιγαίο Πέλαγος, περνώντας μέσα από την CTR Βενιζέλου (Category D airspace). Αφορά μια ασφαλή διαδικασία που εφαρμοζόταν επί έτη και για κάποιο λόγο διεκόπη στα μέσα του 2018. ΕΕΚ αρνούνται VFR υπερπτήσεις στο Βενιζέλο και υποχρεώνουν ελαφρά αεροσκάφη να πετούν 55νμ περισσότερο (x2 με την επιστροφή) σε κάθε πτήση προς το Αιγαίο αφού οι VFR διαδρομές της ATH TMA οδεύουν από Ελληνικό, Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Νότια Κύθνο, Νότια Σύρο κλπ. Σε περιπτώσεις όπου χειριστές πρόσφατα ζητούν την (πρώην) καθιερωμένη υπερπτήση από Βενιζέλο, οι απαντήσεις από τους ΕΕΚ, με επιτακτικό ύφος, είναι ότι αυτό δεν εγκρίνεται και σε περίπτωση που οι χειριστές αναρωτηθούν γιατί, η συζήτηση κλιμακώνεται με ένταση, κάτι απαράδεκτο για επικοινωνίες εν ώρα πτήσης.
Στο video Advanced VFR & Intro to LAX Bravo Airspace που βρίσκεται στο YouTube βλέπουμε με ποιον τρόπο ελαφρά αεροσκάφη διασχίζουν διεθνή αεροδρόμια όμοια με τη διάταξη διαδρόμων από-προσγείωσης του Ελ. Βενιζέλος και το περιβάλλον ανάγλυφό του (terrain), με εξαιρετικά πολύ κίνηση αερογραμμών από κάτω, σε προκαθορισμένες διαδρομές με μόνη υποχρέωση να ακολουθούν το «VFR διάδρομο» με ακρίβεια, να έχουν επικοινωνία VHF και Transponder με Mode C.
Παρακαλούμε κάνετε ότι κρίνετε απαραίτητο, διότι με τα παραπάνω δημιουργείται σημαντική μείωση στην ασφάλεια πτήσεων από το αυξημένο στρες χειριστών με τις παραπάνω συμπεριφορές, με την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και με αυξημένους χρόνους πτήσης ελαφρών αεροσκαφών σε χαμηλά ύψη πάνω από τη θάλασσα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Για την AOPA Hellas,
Κυπριανός Μπίρης
Πρόεδρος
www.aopa.gr
info@aopa.gr