Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το φετινό AIR SHOW στην Καβάλα. Στην πόλη, που έχει πια καθιερωθεί σαν το κέντρο της Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

Στους δρόμους και στα καφέ της πόλης, το θέμα της συζήτησης δεν είναι πια το «αν θα γίνει το AIR SHOW» αλλά κάτι το τελείως διαφορετικό που θα το βρείτε μόνον στην πόλη της Καβάλας. Το θέμα της συζήτησης είναι πλέον αν το φετινό AIR SHOW ήταν καλύτερο ή όχι από το περσινό. Με τα επιχειρήματα να δίνουν και να παίρνουν.

Φέτος είδαμε για πρώτη φορά μία μικρή αεροπορική έκθεση, που την επισκέφτηκαν χιλιάδες θεατές. Φέτος είχαμε συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Για πρώτη φορά θεατές από άλλες χώρες ήρθαν μαζικά με τα αεροπλάνα τους ειδικά για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Συνολικά 65 ελαφρά και υπέρ ελαφρά αεροπλάνα γέμισαν την πίστα. Φέτος για πρώτη φορά 50 νεαροί εθελοντές προσφέρθηκαν και βοήθησαν εθελοντικά την διοργάνωση.
Επί πλέον φέτος για πρώτη φορά, την ευθύνη της διοργάνωσης την είχε αποκλειστικά ο Δήμος. Η ΑΟΡΑ Ελλάς είχε ρόλο συμβούλου. Η γενική άποψη είναι ότι ο Δήμος τα πήγε πολύ καλά και είναι πια έτοιμος για την πρώτη “SOLO” διοργάνωση που θα γίνει μάλλον τον επόμενο χρόνο, δηλαδή τον Ιούνιο του 2013.
 
Υπήρξαν βέβαια και αρνητικά στοιχεία. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κράτησε μακριά πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις που προγραμμάτιζαν να πάρουν μέρος. Η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ είχε σαν αποτέλεσμα ακυρώσεις ξένων.

Αφήσαμε τελευταίο την εξοντωτική τιμή του καυσίμου. Με 3,5 ευρώ το λίτρο, ο λογαριασμός έκοψε την ανάσα πολλών. Δυστυχώς οι τυχεροί κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, δεν γνωρίζουν ότι το 100 LL φθάνει στη Βόρειο Ελλάδα μόνο με Βαρέλια, των 200 λίτρων. Και αυτά κοστίζουν 632 ευρώ η αγορά και άλλα 35 ευρώ το βαρέλι η μεταφορά Αν προσθέσετε τις απώλειες λόγο εξάτμισης κλπ τότε η τιμή των 3,5 ευρώ το λίτρο είναι παραπάνω από λογική. Στην Θεσσαλονίκη, η τοπική αερολέσχη χρεώνει στα μέλη της το 100 LL προς 3,6 ευρώ το λίτρο. Βεβαίως η διαχείριση του καυσίμου στην Καβάλα έγινε με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά ως εκεί. Η Πολεμική Αεροπορία βοήθησε, την διοργάνωση, αλλά δεν την χρηματοδότησε.

image_pdf